EL POBLE

Solanell és un poble pràcticament en runes a 1200 metres d’altitud.

Solanell, a l'Alt Urgell

+ 30 anys abans

1200 i 1300 metres d’altitud

Solanell, a l’Alt Urgell

A 10,5 Km de Montferrer, en direcció a Sant Joan de l’Erm, hi ha Castellbó. D’allí, partint de la cota 800, neix una pista d’uns 6 quilòmetres que s’enfila per la vall i acaba a Solanell, situat entre 1200 i 1300 metres d’altitud. Solanell és un poble pràcticament en runes. El seu terreny és esquerp i ple de pendents pronunciats, cosa que permet que pràcticament totes les cases gaudeixin d’assolellament i vistes a sud.

Solanell no és un poble de pas, doncs qui pugi amb vehicle rodat ja no podrà anar més enllà. Ser final de trajecte el fa un indret especial. D’ell neixen diferents rutes tant per anar a peu, en bicicleta o a cavall. Una de les més recomanades és baixar al riu, creuar el petit pont de fusta i serpentejar cap a Sendes, un altre poble abandonat.

Solanell és el poble abandonat més gran de l’Alt Urgell. Els 180 habitats l’any 1865 representen el punt àlgid de la seva població. A partir de 1950, amb 34 habitants, es produeix l’èxode més gran, fins que a l’any 1976 marxa l’últim habitant. Aquest despoblament es produeix no tant per la pobresa sinó per les dures condicions de vida: no hi havia aigua corrent i, a títol d’exemple, les cases disposaven de entre una i tres bombetes de 25 watts que funcionaven de forma intermitent, alimentades per un molí amb dinamo situada al riu.

El territori conserva pràcticament totes les terrasses que els antics habitants van construir amb murs de pedra i que utilitzaven per conrear els seus horts. Examinant antigues fotografies podem veure la quantitat de prats que els boscos s’han menjat durant aquests anys d’abandonament.

Han hagut de passar més de trenta anys abans que el poble iniciï una nova vida. Amb la idea de reviure el poble, un arquitecte tarragoní ha anat comprant cases i terres als antics propietaris fins a tenir-ne les tres quartes parts. Actualment hi ha cinc cases reconstruïdes per a cinc famílies i cinc persones hi viuen de forma permanent.

Allunyat dels sorolls i de qualsevol tipus de contaminació, tant ambiental com lumínica, és un lloc ideal per gaudir de nits estrellades espectaculars.
No us podeu perdre un bany al riu envoltats de natura salvatge. En dies de calma es crea un microclima que incús a l’hivern algú s’atreveix a fer-hi una remullada.

El clima

Tot i estar 400 metres per sobre de Castellbó, el clima és molt més amè ja que disposa de moltes més hores d’assolellament i a les boires els costa més d’arribar. Acaronats per un esplèndid sol, és molt freqüent veure, des de sobre, els núvols que cobreixen la vall. Les nevades són recurrents, però gràcies a aquesta bona orientació, la neu normalment és desfà en poques hores.

Skip to content